Απογειώστε τα πιάτα σας με κρέας ή ψάρι. Γνωρίστε το τέλειο μαρινάρισμα.

«Α, εγώ ψήνω στο μπάρμπεκιου μόνο σπιτικά μαριναρισμένο κρέας και ψάρι!» Να κάτι που μπορείτε να λέτε στους φίλους σας. Δεν σας αρέσει να κάνετε επίδειξη; Κανένα πρόβλημα, όπως και να έχει θα λατρέψετε τα παρακάτω μυστικά για το μαρινάρισμα. Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν τη δημοφιλή τεχνική που θα σας βοηθήσει να απογειώσετε το ψητό κρέας και ψάρι στο επόμενο μπάρμπεκιου! Για να φαίνεστε και να αισθάνεστε επαγγελματίας, χρειάζεστε μόνο τον κατάλληλο εξοπλισμό και κάποιες γενικές γνώσεις. Το μαρινάρισμα του κρέατος ή του ψαριού πριν από το ψήσιμο στο φούρνο ή στο γκριλ αναδεικνύει διαφορετικές γευστικές πτυχές των συστατικών του και γίνεται ιδανικά από την προηγούμενη ημέρα. Όπως πολλές γαστρονομικές τεχνικές, ξεκίνησε από τη γαλλική κουζίνα, μάλιστα η λέξη προέρχεται από το γαλλικό «mariner» που σημαίνει κυριολεκτικά «κάνω τουρσί σε αλάτι». Σήμερα, το αλάτι δεν είναι φυσικά το μοναδικό πράγμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να κάνετε τα φαγητά με κρέας και ψάρι ακόμα πιο νόστιμα. Συνήθως οι μαρινάδες έχουν ως βάση ένα όξινο συστατικό (π.χ. χυμό λεμονιού ή ξίδι) ή ένα ενζυματικό (π.χ. ανανά ή τζίντζερ) και ενισχύονται γευστικά με λάδι, βότανα και μπαχαρικά.

Ψυχραιμία.

Με την πάροδο του χρόνου δεν έχουν διαφοροποιηθεί μόνο τα συστατικά, αλλά και ο εξοπλισμός. Για παράδειγμα, έχετε ακούσει για το μαρινάρισμα σε συνθήκες κενού αέρος; Είναι πολύ πιο εύκολο απ' ό,τι μπορεί να νομίζετε και επιταχύνει την όλη διαδικασία. Έτσι, η μαρινάδα γίνεται αυθημερόν! Το σύστημα κενού αέρος Bosch σας προσφέρει ένα εύχρηστο εργαλείο, για να αφαιρείτε τον αέρα από το δοχείο που περιέχει τη μαρινάδα σας. Χάρη στην εύχρηστη αντλία κενού αέρος που συνοδεύει, για παράδειγμα, τη ράβδο μπλέντερ Bosch μπορείτε να μετατρέψετε σε χρόνο μηδέν αυτό τον αξιόπιστο βοηθό κουζίνας, σε μια συσκευή κενού αέρος. Αφού αναμείξετε τα υλικά της μαρινάδας, αντικαταστήστε απλώς το σώμα της ράβδου με την αντλία κενού αέρος, για να μετατρέψετε το μπλέντερ σε συσκευή κενού αέρος, τόσο εύκολα! Ο βοηθός κουζίνας 2 σε 1 κάνει την όλη διαδικασία εξαιρετικά γρήγορη και εύκολη, συν ότι μετά δεν έχετε να καθαρίσετε πολλά εξαρτήματα. Πλέον δεν χρειάζεται να θυμηθείτε να ετοιμάσετε τη μαρινάδα από την προηγούμενη ημέρα. Απλώς σφραγίστε σε κενό αέρος το δοχείο που περιέχει το μαριναρισμένο τρόφιμο, αποθηκεύστε το στο ψυγείο και ψήστε το φαγητό στο γκριλ μετά από λίγες ώρες. Μόνο λίγες ώρες; Ακριβώς! Επειδή η πίεση είναι χαμηλότερη από την ατμοσφαιρική, το ψάρι και το κρέας αρχίζουν να εμποτίζονται άμεσα με τα μπαχαρικά και τις γεύσεις της μαρινάδας. Έτσι, απορροφούν πολύ πιο γρήγορα όλα τα αρώματά της.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τη μαρινάδα!

Καταρχάς, προτού σφραγίσετε οποιοδήποτε τρόφιμο σε κενό αέρος και το αποθηκεύσετε, πώς θα φτιάξετε μια γευστική μαρινάδα που να συνοδεύσει τέλεια το αγαπημένο σας κρέας ή ψάρι; Οι ράβδοι μπλέντερ κενού αέρος και τα μπλέντερ Bosch σας επιτρέπουν να φτιάχνετε, μεταξύ άλλων, βελούδινες σάλτσες, smoothies και μαρινάδες όλων των ειδών. Με τη ράβδο μπλέντερ, μπορείτε να κόβετε, να πολτοποιείτε και να αναμιγνύετε όλα τα αγαπημένα σας υλικά, όπως φρέσκα βότανα, ολόκληρους κόκκους πιπεριού ή σπόρους, διάφορες σως και χυμούς – για να φτιάχνετε την τέλεια μαρινάδα για το φαγητό σας.

Σε κάθε περίπτωση: η σφράγιση σε κενό αέρος σας επιτρέπει να είστε πιο αυθόρμητοι από ποτέ, αφού το μαρινάρισμα γίνεται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι συνήθως. Έτσι, δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε από την προηγούμενη ημέρα. Τοποθετήστε απλώς το κρέας ή το ψάρι σε ένα δοχείο κενού αέρος μαζί με τη μαρινάδα, και αφαιρέστε τον αέρα χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε συμβατή συσκευή διαθέτει το σύστημα κενού αέρος Bosch. Το κρέας θα μαριναριστεί και θα είναι έτοιμο για ψήσιμο την ίδια μέρα. Να θυμάστε μόνο ότι η συντήρηση σε κενό αέρος αναδεικνύει πολύ περισσότερο τις γεύσεις και τα μπαχαρικά, οπότε μην το παρακάνετε με το σκόρδο και τις πιπεριές τσίλι, καθώς μπορεί να γίνει υπερβολικά πικάντικο το φαγητό!

Ο ρόλος των σωστών δοχείων αποθήκευσης.

Είναι πολύ γνωστό πια σε όλους ότι η σωστή αποθήκευση αποτελεί το κλειδί για ένα επιτυχημένο μαρινάρισμα. Ευτυχώς, το σύστημα κενού αέρος Bosch, σας προσφέρει τα ιδανικά δοχεία, για να αποθηκεύετε τα μαριναρισμένα τρόφιμά σας. Επιπλέον, τα δοχεία κενού αέρος, τα οποία κατασκευάζονται από τιτάνιο χωρίς BPA για να είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα, δεν απορροφούν οσμές και γεύσεις, ενώ πλένονται εύκολα και ιδανικά στο πλυντήριο πιάτων μετά τη χρήση τους.

Αν σας αρέσουν οι μπριζόλες, μπορείτε να απολαύσετε αυτήν τη μαρινάδα για rib eye, αν πάλι δεν είστε φίλος του κρέατος, δοκιμάστε μαριναρισμένα λαχανικά, για παράδειγμα, οι μελιτζάνες γίνονται υπέροχες με την παρακάτω μαρινάδα (συνταγή για 4 μερίδες):

Μαρινάδα για μπριζόλες rib eye.

60 ml νερό
25 ml σόγια σος σκούρου χρώματος
75 ml Bourbon
2 κ.σ. Worcester sauce
2 κ.γλ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Τέλος, κατά το σερβίρισμα πασπαλίστε το φαγητό με λίγο αλάτι, μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Μαριναρισμένα λαχανικά.

600 γρ. μελιτζάνες
4 φύλλα δάφνης
300 ml ξύδι από λευκό κρασί
150 γρ. αλάτι
1 πιπεριά τσίλι ή καγιέν
¼ κ.γλ. ρίγανη
200 ml ελαιόλαδο
750 ml νερό
5 κόκκοι πιπεριού

1. Πλύντε τις μελιτζάνες, ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις σε φέτες πάχους 2-3 εκ. Πασπαλίστε τις με άφθονο αλάτι, για να ξεπικρίσουν. Καλύψτε τις και αφήστε τις στην άκρη για 2 ώρες.
2. Πλύντε προσεκτικά τις μελιτζάνες, για να φύγει το αλάτι. Σκουπίστε τις ταμποναριστά και κόψτε τις σε μπαστουνάκια.
3. Για τη μαρινάδα, τοποθετήστε το νερό, τα φύλλα δάφνης, το ξύδι και την πιπεριά τσίλι σε ένα κατσαρολάκι και βράστε το μείγμα στη βαθμίδα 5 για περίπου 7 λεπτά. Προσθέστε τις μελιτζάνες, μειώστε τη θερμοκρασία στη βαθμίδα 4 ή και χαμηλότερα και μαγειρέψτε για 3½ λεπτά.
4. Καλύψτε τις μελιτζάνες και αφήστε τις να απορροφήσουν τη μαρινάδα για 12 ώρες – ή για 6 ώρες σε κενό αέρος. Σουρώστε τις και βάλτε τις σε ένα πιάτο.
5. Για το αρωματισμένο λάδι, ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου, ψιλοκόψτε τις και αναμείξτε τις σε ένα μπολ με τη ρίγανη, το λάδι και τους φρεσκοτριμμένους κόκκους πιπεριού.
6. Ρίξτε το αρωματισμένο λάδι πάνω από τις μελιτζάνες.

Συμβουλή: σερβίρετε τις μαριναρισμένες μελιτζάνες μαζί με φρυγανισμένο ψωμί.

Τώρα, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια καλή παρέα και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για ένα ωραίο μπάρμπεκιου, και καλή σας όρεξη! – bon appétit!