
Αναβαθμίστε τις γαστρονομικές σας δεξιότητες και δημιουργήστε νέες γεύσεις, μαγειρεύοντας με τη μέθοδο sous vide!
Sous vide; Σας ακούγεται πολύπλοκο ή υπερβολικά εξεζητημένο; Κι όμως, το μαγείρεμα εν κενώ είναι μια μοναδική και – με τα σωστά εργαλεία – εύκολη τεχνική μαγειρικής που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε καταπληκτικές γεύσεις, είτε μιλάμε για κρέας, είτε για ψάρι, είτε για λαχανικά. Η λέξη «sous vide» είναι γαλλική και σημαίνει «σε κενό αέρος». Τα τρόφιμα σφραγίζονται σε κενό αέρος και μαγειρεύονται στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία μέσα σε νερό. Προερχόμενη από μια βραβευμένη και διάσημη παγκοσμίως κουζίνα, όπως είναι η γαλλική, η τεχνική αυτή κατακτά ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στον κόσμο, αλλά και καρδιές ανθρώπων που αγαπούν το καλό, ποιοτικό και προσεγμένο φαγητό, που επενδύουν στη γεύση. Τώρα είναι η σειρά σας να τη δοκιμάσετε, έχοντας στο πλευρό σας τον αληθινό βοηθό Bosch.
Η εποχή που ήταν δύσκολο και δαπανηρό να μαγειρέψετε μόνοι σας sous vide ανήκει πλέον στο παρελθόν. Σήμερα η Bosch Οικιακές Συσκευές, σας προσφέρει εύχρηστα και οικονομικά εργαλεία, για να γίνετε ειδικοί στο sous vide. Δημιουργήστε κενό αέρος με ένα συνηθισμένο μπλέντερ, μια ράβδο μπλέντερ ή ένα μίξερ χειρός. Σας φαίνεται παράξενο; Και όμως, σωστά διαβάσατε! Τοποθετήστε απλώς τα τρόφιμα μέσα στις ειδικές σακούλες κενού αέρος και αφαιρέστε τον αέρα με τη βοήθεια μιας αντλίας κενού αέρος. Στη συνέχεια, μαγειρέψτε το φαγητό σε σταθερή θερμοκρασία, τελειοποιήστε το και σερβίρετέ το για να το απολαύσετε όλοι μαζί στο τραπέζι. Είτε μιλάμε για ένα Σαββατιάτικο δείπνο με φίλους, είτε για ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών ή ακόμα και για ένα συνηθισμένο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, ο στόχος του sous vide δεν είναι η εξεζητημένη γαστρονομία, αλλά η μέγιστη αξιοποίηση και ανάδειξη των πολύτιμων πρώτων υλών, της αυθεντικής γεύσης τους και του πλούσιου και λαχταριστού αρώματός τους.

Γιατί αποτελεί τη νέα τάση το sous vide;
Το μαγείρεμα σε κενό αέρος είναι τόσο καταπληκτικό, επειδή δεν αφήνει το φαγητό να μαγειρευτεί υπερβολικά. Η χαμηλή θερμοκρασία του μαγειρέματος sous vide προστατεύει τα θρεπτικά συστατικά, ενώ η σακούλα κενού αέρος διατηρεί τα αρώματα και την υγρασία του φαγητού, ώστε να μην αλλοιώνεται η πολύτιμη γεύση του. Οι μπριζόλες παραμένουν ζουμερές, τα φιλέτα ψαριού γίνονται ακόμα πιο τρυφερά, τα τραγανά λαχανικά και τα ευαίσθητα φρούτα διατηρούν την υφή και το χρώμα τους. Τι άλλο θα μπορούσατε να ζητήσετε; Εκπλήξτε τους αγαπημένους σας με ένα απολαυστικό γεύμα sous vide και ανακαλύψτε μαζί τους, νέα επίπεδα γευστικής απόλαυσης.

Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο της μαγειρικής sous vide βήμα προς βήμα και να δημιουργήσουμε νέες γεύσεις με τη βοήθεια της Bosch Οικιακές Συσκευές.
1ο βήμα: δημιουργήστε κενό αέρος με το σύστημα κενού αέρος Bosch.
Το κλειδί για το μαγείρεμα sous vide είναι το κενό αέρος. Απλώς τοποθετήστε τα υλικά της επιλογής σας μέσα στις ειδικές σακούλες κενού αέρος Bosch και αφαιρέστε τον αέρα, για να τα σφραγίσετε σε κενό αέρος. Μαζί με το σύστημα κενού αέρος, σας προσφέρουμε μια σειρά μικροσυσκευών ειδικά σχεδιασμένες γι' αυτό το σκοπό. Η λειτουργία 2 σε 1 δεν σας επιτρέπει μόνο να σφραγίζετε τρόφιμα σε κενό αέρος, αλλά και να τα πολτοποιείτε, να τα αναμιγνύετε και να τα ανακατεύετε ως συνήθως. Μετά προσθέτετε, με ένα απλό κλικ, μια αντλία κενού αέρος, στη ράβδο μπλέντερ ή στο μίξερ χειρός, ή σε συνδυασμό με το μπλέντερ, και μετατρέπετε αυτές τις οικιακές συσκευές σε ισχυρά εργαλεία κενού αέρος. Τέλος, συνδέετε την εκάστοτε συσκευή με τη βαλβίδα της σακούλας κενού αέρος, αφαιρείτε τον αέρα, και το φαγητό σας είναι έτοιμο για να το μαγειρέψετε sous-vide.
Χρήσιμη συμβουλή: προσθέστε καρυκεύματα, βούτυρο ή λάδι ή όποιο μαγειρικό έλαιο επιθυμείτε, βότανα και μπαχαρικά απευθείας στη σακούλα κενού αέρος, μαζί με το φαγητό. Επειδή βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα μπαχαρικά και δεν εξατμίζονται τα υγρά των υλικών που έχετε επιλέξει, το φαγητό απορροφά καλύτερα και μέχρι μέσα τα αρώματα και τις γεύσεις τους.
Τελειώσατε με τη σφράγιση σε κενό αέρος; Ας μαγειρέψουμε.
2ο βήμα: μαγείρεμα sous vide.
Στη συνέχεια, το φαγητό που έχει σφραγιστεί σε κενό αέρος πρέπει να μαγειρευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία μεταξύ 40 και 85°C. Συνιστάται να επιλέγετε τη θερμοκρασία ανάλογα με την πυκνότητα του φαγητού:
56°C Σοταρισμένα φαγητά (μοσχαρίσια μπριζόλα, ψάρι, μαλακά φρούτα)
65°C Σιγοβρασμένα φαγητά με λίγο κολλαγόνο (χοιρινή κοιλιά, κρέας μπρεζέ, κότσι, φρούτα, όπως ο ανανάς)
72°C Φαγητά μπρεζέ με πολύ κολλαγόνο (μάγουλα, μοσχαρίσια ουρά)
85°C Λαχανικά, πατάτες και φρούτα
Εκτός από τη θερμοκρασία, από το είδος του φαγητού εξαρτάται και ο χρόνος μαγειρέματος.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:
- Μοσχαρίσια μπριζόλα (πάχους 3 εκ.): 90 λεπτά
- Πουλερικά (πάχους 3 εκ.): 75 λεπτά
- Ψάρι: 30 λεπτά
- Μαλακά λαχανικά (π.χ. σπαράγγια, μανιτάρια) και φρούτα: 25 λεπτά
- Πιο σκληρά λαχανικά (π.χ. καρότα, παντζάρια, πατάτες): 50 λεπτά
Ας δούμε τις συσκευές με τις οποίες μπορείτε να μαγειρέψετε sous vide. Ποια προτιμάτε;
Με το Cookit της Bosch:
Για να μην χρειάζεται να αυξάνετε ή να μειώνετε χειροκίνητα τη θερμοκρασία ή να την ελέγχετε με θερμόμετρο κρέατος, δοκιμάστε να μαγειρέψετε sous vide με μια κουζινομηχανή, όπως είναι το Bosch Cookit. Χάρη στο αυτόματο πρόγραμμα για sous vide, η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή μέχρι να ολοκληρωθεί ο ιδανικός χρόνος μαγειρέματος. Το προϊόν δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στην Ελλάδα.
Με φούρνους ατμού και ατμομάγειρες που διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα για sous vide:
Η Bosch Οικιακές Συσκευές σας προσφέρει μια σειρά φούρνων ατμού και ατμομάγειρων που διαθέτουν ένα ειδικό πρόγραμμα sous vide για ήπιο και υγιεινό μαγείρεμα του φαγητού.
Σε εστία με την ειδική ράβδο για sous vide:
Βάλτε απλώς τις σακούλες κενού αέρος μέσα σε μια συνηθισμένη κατσαρόλα με νερό και μαγειρέψτε το φαγητό στην εστία. Η ειδική ράβδος για sous vide σας βοηθά να διατηρείτε τη θερμοκρασία σταθερή με απόλυτη ακρίβεια.
Στο Bosch AutoCook:
Βάλτε απλώς τις σακούλες κενού αέρος στον κάδο του AutoCook, επιλέξτε από το μενού το μαγείρεμα sous vide και κλείστε το καπάκι.
3. Τελειοποιήστε το φαγητό σας μετά το μαγείρεμα sous vide.
Μετά το μαγείρεμα sous vide, μπορείτε να τελειοποιήσετε το φαγητό σας. Δώστε χρώμα για λίγα λεπτά στο κρέας, στη μέγιστη θερμοκρασία της εστίας σας, για να αναδειχτούν τα αρώματά του. Σοτάρετε για λίγο και τα λαχανικά σας, αν το επιθυμείτε. Το ψάρι χρειάζεται μόνο καρυκεύματα , ανάλογα με τη γεύση σας.
Ιδού! Το μενού πέντε αστέρων που δημιουργήσατε είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Η οικογένεια και οι φίλοι σας θα νομίζουν ότι τους λέτε ψέματα, αφού η μπριζόλα είναι τόσο απολαυστικά καλοψημένη στο εξωτερικό, τρυφερή, και όσο ροζ επιθυμείτε στο εσωτερικό, και το μόνο που κάνατε ήταν να τη μαγειρέψετε με μια απλή αλλά έξυπνη τεχνική, με τη βοήθεια των οικιακών συσκευών Bosch.

Με το sous vide δεν υπάρχουν όρια!
Τίποτε δεν περιορίζει τη δημιουργικότητά σας. Μαγειρέψτε κρέας, ψάρι, πουλερικά, φρούτα και λαχανικά σε κενό αέρος. Αν έχετε λίγο παραπάνω χρόνο, μπορείτε να προετοιμάσετε το sous vide σας από την προηγούμενη ημέρα. Βάλτε απλώς τα επιθυμητά υλικά μέσα στην ειδική σακούλα, σφραγίστε τα σε κενό αέρος και τοποθετήστε τα στο ψυγείο σας. Θα σας περιμένουν την επόμενη ημέρα, το ίδιο φρέσκα και έτοιμα για μαγείρεμα με sous vide.
Μήπως γουργουρίζει ήδη το στομάχι σας και σας τρέχουν τα σάλια; Δοκιμάστε να μαγειρέψετε sous vide με τις συσκευές Bosch , και το φαγητό σας θα βγει σίγουρα όπως ακριβώς το θέλετε. Σας διαβεβαιώνουμε ότι όταν δοκιμάσετε το sous vide, θα το λατρέψετε!
Ωστόσο το sous-vide δεν είναι η μοναδική δυνατότητα που σας προσφέρει το σύστημα κενού αέρος, για να αναβαθμίστε το διατροφικό σας τρόπο ζωής. Μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία και τα προϊόντα μαγειρέματος σε κενό αέρος εδώ Τεχνολογία κενού αέρος Bosch.